Voor slagers die hun klanten het beste gunnen

De smaak en kwaliteit van vroeger
Friberne is Fries kwaliteitsvlees dat tegemoet komt aan de groeiende vraag naar heerlijk puur en natuurlijk varkensvlees. Varkensfokker John Lorist in het Friese Hemelum creëerde de wieg van een nieuwe generatie varkens, die overeenkomt met het vroegere Friese landvarken. Zijn dieren worden in Gaasterland op de Hemelumer Hoeve opgefokt met liefde, persoonlijke aandacht en een gezond, natuurlijk dieet. Het duurzaam geteelde ruwvoer wordt aangevuld met een mengsel met kruiden die varkens in de natuur graag vreten, waaronder eikenbast, knoflook, jeneverbes, wilde tijm, oregano, vliesbessen, fenegriek en kastanje. De kruiden zorgen voor meer welzijn van de dieren en dragen bij aan een natuurlijke, pure smaak van het vlees. Een extra smaakmaker daarbij is het hogere vetgehalte van het vlees, zowel het intramusculaire vet als het gewaardeerde vetrandje.


Gezondheid zonder antibiotica en stress

In tegenstelling tot de grootschalige Nederlandse varkenshouderij, staat massaal toegediende antibiotica niet op het menu van de Gaasterlandse kruiden varkens. De dieren krijgen individuele aandacht en de gezondheid van elk dier staat onder controle van een door de fokker aangewezen veearts. Ook het transport is speciaal ingericht in dienst van de gezondheid en staat in het teken van zo weinig mogelijk stress van de dieren, wat na de slacht een kwalitatief veel beter stuk vlees levert. De samenwerkende partijen staan voor een korte weg van varkenshouder via de slachterij en de grossier naar de ambachtelijke slager of de horeca.

Wilt u als slager meer weten over Friberne in uw assortiment? Er zijn op dit moment twee grossiers in Noord Nederland die Friberne leveren:

Voor Friesland kunt u contact opnemen met:
Vleesgroothandel De Klasse bv in Leeuwarden
telefoon 058-2122794 of mail: deklasse@friberne.nl


14 - 11 - 2012 - Gezond Fries varkensvlees
Friberne, zo luidt de merknaam van het Gaasterlands Kruiden Varken dat op 26 september jl. officieel is geïntroduceerd. Restaurant De Mallemok in Sloten stond die dag in het teken van puur natuurlijk varkensvlees, bereid door de Friese topkok Reitse Spanninga. In aanwezigheid van pens, vakhandel en het ambachtelijke slagersgilde, wend de merknaam onthuld door Fries-lands sterkste man, Wout Zijlstra. In 'ons eigen' Workum is dit puur natuurlijke varkensvlees to koop bij slagerij Thijs van der Meer. "En der bin ik tige grutsk op," zo voegt de Workumer slager daar nog aan toe.

Friberne staat voor varkensvlees van Friese afkomst, met de 'Fri' van Frisia en 'berne' als het Friese woord voor 'geboren'. Friberne is varkensvlees zonder bijsmaak, van gezonde varkens die opgegroeid zijn in welzijn en zonder onnodige antibiotics. Puur natuur kenmerkt het Gaasterlands Kruiden Varken, waarover slagers en consumenten in toenemende mate bijzonder enthousiast zijn. De smaak is puur en echt, het vlees heeft weer dat heerlijke randje vet, en proeft naar het varkensvlees dat heel Nederland drie generaties geleden met smaak at.

 
Varkensfokker John Lorist in Hemelum creëerde de wieg van een nieuwe generatie varkens, een generatie die overeenkomt met het vroegere Friese landvarken. Zijn dieren worden in Gaasterland op de Hemelumer Hoeve opgefokt met liefde, persoonlijke aandacht en een gezond, natuurlijk dieet. Het duurzaam geteelde ruwvoer wordt aangevuld met een mengsel van kruiden die varkens in de natuur graag eten, waaronder eikenbast, knoflook, jeneverbes, wilde tijm, oregano, vliesbessen, fenegriek en kastanje. De kruiden zorgen voor meer welzijn van de dieren en dragen bij aan een natuurlijke, pure smaak van het vlees. Een extra smaakmaker daarbij is het hogere vetgehalte van het vlees. Fokker John Lorist: "Vet is de smaakmaker van vlees. Daarom fokken wij onze dieren op een hoger gehalte aan intramusculair vet, dat is het bijna onzichtbare vet tussen de spiervezels. Dat is, in tegenstelling tot was veel mensen denken, Licht verteerbaar en zorgt voor echte smaak."

In tegenstelling tot de grootschalige Nederlandse varkenshouderij, staat massaal toegediende antibiotics niet op het menu van de Gaasterlandse Kruiden Varkens. De dieren krijgen individuele aandacht en de gezondheid van elk dier staat onder controle van een door de fokker aangewezen veearts. Ook het transport is speciaal ingericht om ten dienste te zijn aan de gezondheid en staat verder in het teken van het zo weinig mogelijk activeren van stress bij de dieren, wat na de slacht een kwalitatief veel beter stuk vlees oplevert.

Inmiddels vinden de varkens van de Hemelumer Hoeve hun weg naar steeds meer geïnteresseerde partners in de productieketen. Die samenwerkende partijen zorgen voor een korte lijn: van varkenshouder via de slachterij en de grossier naar de ambachtelijke slager of de horeca. Die korte route betekent altijd vers vlees, waarbij de afnemers weten waar het vlees vandaan komt. Friberne is verkrijgbaar bij een groeiend aantal keurslagers en vakslagers. Die slagers staan voor gecontroleerde kwaliteit.

Van gezonde, stressvrije opfok en transport tot verantwoorde slacht en hoogkwalitatieve, verse, betaalbare varkensvleesproducten. De slagers die Friberne verkopen, onder wie dus Thijs van der Meer, zijn binnenkort te vinden op de website www.friberne.nl.


Bron: Workumer Krant Friso

Home / terug
Gysbert Japicxstraat  44    8933 BD  Leeuwarden.  Tel. 058-2122794.   Fax. 058-2151325. Bankrelatie ING 67.78.14.062
Home / terug
Link naar Friberne slagerijen